Home
Priznao da je špijunirao za Rusiju PDF Štampa El. pošta
Napisao Administrator   
petak, 02 jul 2010 08:08

Priznao da je špijunirao za Rusiju

Izvor: Tanjug Vašington -- Jedan od 10 uhapšenih u SAD, pod optužbom da su bili ruski agenti, priznao da je radio za rusku obaveštajnu službu.

Njegovoj supruzi pružena mogućnost da, uz visoku kauciju, izađe iz pritvora.

Muškarac koji je uhapšen pod imenom Huan Lazaro, priznao je da mu to nije pravo ime, koje još nije otkrio, saopštili su federalni istražioci.

On je, kako se tvrdi, deo detinjstva proveo u Rusiji, u Sibiru. Lazaro je rekao da nije rođen u Urugvaju, već u Peruu, da je njegovu kuću u Jonkersu, u Nju Džerziju, platila ruska obaveštajna služba, kao i da je njegova supruga, novinarka Viki Pelaez, u njegovo ime prenosila poruke.

"Nema potrebe spekulisati šta bi se desilo ako bi optuženi bili pušteni da se brane sa slobode. Pobegli bi", izjavio je pomoćnik tužioca Majkl Fabrijarz.

Njujorški sudija Ronald Elis odlučio je da Viki Pelaez može uz kauciju od 250.000 dolara da izađe iz zatvora, ali pod uslovom da bude u kućnom pritvoru. Saslušanje o kauciji za Lazara je odloženo.

Sudija je odbio zahtev za puštanje uz kauciju Ričarda i Sintije Marfi, iz Montklera, u Nju Džerziju. Istraga je otkrila 80.000 dolara, u novim novčanicama od po 100 dolara, u sefu dvoje osumnjičenih, naveli su tužioci.

Treći par, Donald Hitfild i Trejsi Li En Fouli, juče je posle 15-minutnog pojavljivanja pred sudom u Bostonu, pristao na odlaganje suđenja za 16. jul. Tužioci osporavaju njihov kanadski identitet. Njihov advokat Piter Krup izjavio je da je slučaj protiv njih "vrlo tanak" i da, u suštini, optužnica samo kaže da su se oni "infiltrirali u susedstvo, koktel partije i udruženje roditelja i nastavnika".

Pred sudom u Aleksandriji, u Virdžiniji, nedaleko od Vašingtona, za danas je odloženo pojavljivanje još troje uhapšenih. Majkl Zotoli i Patriša Mils, koji se takođe predstavljaju kao Kanađani, i Mihaila Semenka, koji ne krije da je Rus. Za Ruskinju Anu Čepmen saslušanje još nije zakazano.
 


Pokreće Joomla!. Designed by: free joomla templates virtual hosting server Valid XHTML and CSS.